npl.blogg.se

Efter 2015 års cykling från N till S i Sverige tar vi oss nu an Norge. Fjolårets insamling till prostatacancerforskningen gav drygt 210 000 kronor och vi hoppas på generösa givare även detta år.

En förmiddag i Honningsvåg!

Kategori: Allmänt

 
Efter en god natts sömn blev det en härlig frukost på vandrarhemmet. Utanför var det full aktivitet då det under natten kommit in en engelsk fiskebåt som nu skulle lossas. Maskinchefen för fiskerifabriken guidade oss runt och berättade om fabriken. Just den här båten hade 15 mans besättning och rensar fisken ombord under den vecka de var ute norr om Nordkapp. De hade nu fisk som fyllde fem långtradare och vi pratade med en dansk chaufför som precis lastat klart och nu styrde kosan mot Frankfurt. Fem dagar ner och sedan fem dagar upp igen. När vi var åter från Nordkapp så hade båten återvänt mot fiskevattnet.
 
Efter den trevliga guidningar så styrde vi mot Nordkapp, 30 km, och där var det redan full aktivitet. När vi rullade åter så mötte vi de tre bussar som kom från dagens Hurtigrutbåt som vi givetvis inspekterade då vi kom åter till byn.
 
Honningsvåg har 3300 innevånare och blev helt raserat hösten 1944 förutom kyrkan som undkom förstörelsen. Byn lever på fiske och turisterna som nu till sommaren kommer i stora mängder. Under den mörka vintern, solen är borta två månader, så är det lite mindre med turister men varje dag året runt kommer en Hurtigrutnbåt så det är alltid aktivitet i hamnen.
 
1998 fick de tunnel under fjorden ut till ön vilket underlättar för befolkningen. Tunneln är sju km och går cirka 300 meter under vattennivån.
 
 
Kommentera inlägget här: